911 PRO NUTRITION İLE PERFORMANSINI YÜKSELT!
911 PRO NUTRITION İLE PERFORMANSINI YÜKSELT!
911 PRO NUTRITION İLE PERFORMANSINI YÜKSELT!
Pre-Workout İçerisinde Neler Var?

Pre-Workout İçerisinde Neler Var?

Pre Workout Ne İşe Yarar?

Pre-workout takviyeler, antrenman öncesi ve sırasında kas depolarının ve enerji seviyelerinin optimum performans için yüksek kalmasına yardımcı olur. Bu takviyeler, kas büyümesi ile sonuçlanan hız ve dayanıklılık çalışmalarına destek sağlar ve antrenman öncesinde performansı artırır. 

Kafein, beta alanin, kreatin ve nitrik oksit gibi bileşenler içeren pre-workout takviyeleri, dikkatli kullanıldığında antrenman süresini uzatır, kasların enerji kaynağını destekler ve kaslara daha fazla oksijen ve besin maddesi taşır. Ancak, bu takviyelerin yanlış kullanımı kalp çarpıntısı, baş dönmesi ve mide rahatsızlıkları gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, pre-workout takviyeleri kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışılması önerilir.

Pre Workout Neleri İçerir?

Pre-Workout takviyeleri, sporcuların antrenmanlarını daha verimli ve etkili hale getirmek için kullanılan bir takım bileşenlerden oluşur. Bu bileşenler arasında arjinin, L-karnitin, B vitaminleri, kafein, beta alanin, glutamin, sitrulin ve BCAA yer almaktadır.

L-Karnitin, yağ yakımını artırarak, kas gücünü ve sperm hareketliliğini artırarak, antioksidan aktiviteye sahip olarak, metabolizmada önemli bir rol oynar. B vitaminleri, vücutta yeni hücrelerin yapımına yardımcı olur ve folat ile birlikte sağlıklı fetüs gelişimine katkıda bulunur.

Glutamin, ağır antrenmanlarda kas hasarlarının hızlı tamirinde, ameliyat sonrası yaraların iyileşmesinde, enfeksiyonların tedavisinde, bağışıklık sistemini güçlendirerek mide mukozasının korunmasında ve bağırsak fonksiyonlarında önemli faydaları vardır.

Kreatin monohidrat, antrenmanı güçlendirebilir ve yükseltebilecek kapasitede eğitim için kullanılabilir, vücutta hücrelere, özellikle de kaslara enerji sağlamaya yardımcı olan organik bir asittir.

Kafein, yorgunluğu ve uyuşukluğu azaltmak için merkezi sinir sistemini uyarır. Ayrıca egzersiz performansına da fayda sağlayabilir; Araştırmalar, dayanıklılığı artırabileceğini ve kas gücünü artırabileceğini göstermiştir.

Beta Alanin, kas yorgunluğuyla mücadeleye yardımcı olan bir amino asittir. Sitrulin, hücresel enerjide bir artışı teşvik ederek özellikle adenozin trifosfatı (kısaca ATP) artırır ve antrenman öncesi kadar sitrülinin, bir antrenmanda %53'e kadar daha fazla bench press tekrarı artırabileceği bulunmuştur.

Son olarak, BCAA, kas ağrısını azaltır, egzersize bağlı kas hasarını önler, kan sentezini hızlandırır, egzersiz dayanıklılığını arttırır ve kas onarımına yardımcı olur.

Pre-Workout takviyeleri, antrenmandan yaklaşık 45 dakika önce bir sıvı ile birlikte karıştırılarak tüketilir. Ancak herhangi bir takviye kullanmadan önce, bir doktor veya beslenme uzmanına danışmak her zaman önemlidir.

Diğer blog yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.