911 PRO NUTRITION İLE PERFORMANSINI YÜKSELT!
911 PRO NUTRITION İLE PERFORMANSINI YÜKSELT!
911 PRO NUTRITION İLE PERFORMANSINI YÜKSELT!
Protein Nedir? Protein Ne İşe Yarar?

Protein Nedir? Protein Ne İşe Yarar?

Protein Nedir?

Protein veya polipeptit;Amino asitlerin peptit bağları ile uç uca eklenmesiyle oluşturdukları uzun polimer zincirleridir. Diğer bir tanımla 20'si standart, 2'si özel translasyon yolu ile oluşan toplam 22 amino asit zincir halinde birbirine bağlanmasından meydana gelen büyük organik bileşiklerlerdir.

Vücudun büyük miktarlarda ihtiyaç duyduğu üç makro besin vardır; Proteinler, karbonhidratlar, yağlar, üç makro besinlerinin her birinin ayrı ayrı işlevi ve önemi vardır. Protein üç makro besinlerden biridir.

Protein Ne İşe Yarar?

Protein vücudun her hücresinde (Kas, kemik, doku, saç,kan vs) bulunur, bu nedenle günlük protein alımı yeterli olmalıdır.

Protein,kan, hormonlar, bağışıklık sistemi, sıvı dengesi, gelişme dönemi, hamilelik dönemi, kemik, kıkırdak doku ve tüm hücrelerde hayati önem taşır.

Yaraların çabuk iyileşmesi, vücudumuzda gücün ve direncin artması, bağışıklığın güçlenmesi ve bir çok konuda önemli görevleri vardır.

Bitkisel Protein (Vegan Protein) Nedir?

Protein 20 uzun amino acidlerin zincir halinde birbirine bağlanmasından oluşan büyük organik bileşiklerlerdir. Bitkisel (Vegan) protein 20 amino acidin içinde bulunan dokuz elzem amino acidin (vücudumuzun üretemediği) tamamını içermez bir veya birkaç tanesi eksiktir, bu nedenle bitkisel proteinler hayvansal proteinlere göre eksik proteinler olarak adlandırılır.

Soya Proteini Nedir?

Soya Proteini, baklagiller familyasından olan soya fasulyesinden üretilir.

Soya Proteini Besin Değerleri;

Soya, %18-24 oranında yağ ve %35-45 oranında protein içerir. %30 karbonhidrat ve %5 oranında mineral ve çok sayıda vitamin içerir. Soya, omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, anti-oksidanlar, fotokimyasallar ve lif bakımından zengindir.

FDA'ya göre soya, et proteini yerine geçebilir ve tüm esensiyel aminoasitlere sahiptir.

Soya proteini bitkisel proteinlerin içinde temel amino asitlerin tamamına yakınını içeren ve hayvansal proteine en yakın bitkisel proteindir.

Diğer bloglarımızı incelemek için tıklayın.